GÂNDUL GREEN. Roxana Puia, director marketing Environ, despre colectarea deșeurilor electrice în perioada pandemiei: „Ne-am adaptat destul de repede”

GÂNDUL GREEN. Roxana Puia, director marketing Environ, despre colectarea deșeurilor electrice în perioada pandemiei: „Ne-am adaptat destul de repede”
Roxana Puia, director marketing Environ, invitata lui Dan Vardie la GÂNDUL GREEN
Publicat: 30/12/2020, 23:55
Actualizat: 31/12/2020, 01:46

Dan Vardie, gazda emisiunii Gândul Green, a dezbătut în ediția de miercuri seară, 30 decembrie, problema pieței deșeurilor de ambalaje, în special a celor electrice. Cum a resimțit această industrie perioada pandemiei de Covid-19 și ce provocări au fost în 2020…

Printre invitați s-a aflat și Roxana Puia, director marketing Asociația Environ, o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în anul 2007, cu obiectivul de a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice prin colectarea și reciclarea acestor produse la finalul ciclului de viață.

Aceasta a precizat că și colectarea și reciclarea deșeurilor electrice a fost afectată de pandemia de Covid-19.

Și activitatea noastră a trebuit să se schimbe, ne-am adaptat destul de repede, sigur am trecut printr-o perioadă prin care cantitățile colectate au scăzut, pentru că efectiv colectare de la populație nu am mai putut să facem, campanii de conștientizare si de preluare a deșeuriloe din gospodării nu au mai putut fi organizate, magazinele au fost închise si oamenii nu au mai putut să ducă deșeurile în punele de colectare la nivel național și au fost câteva luni în care lucrurile nu au mers într-o direcție bună. Am încercat să recuperăm, ne-am extins parteneriatele cu operatorii de colectare, ne-am readaptat și am reinventat stilul campaniilor de colectare pe care le organizam”, a declarat Roxana Puia la GÂNDUL GREEN.

Ea mai spus că, din perspectiva educației ecologice, a proiecteleor de conștientizare pe care le-au făcut în 2020, a fost un an bun pentru Environ, dar că nu sunt foarte optimiști în ceea ce privește anul viitor, în contextul unei crize economice, pe fondul pandemiei de Covid-19.

Ne uităm cu rețineri la ce va aduce anul 2021, pentru că finanțarea noastră, ca operator care se ocupă de preluarea și reciclarea deșeurilor electrice, provine din timbrul verde pe care consumatorul îl plăteste la achiziționarea de echipamente electrice noi!”, a afirmat aceasta.

Roxana Puia a mai spus că ținta e colectare este o provocare și a dat și un exemplu: „Suntem undeva la 25-30% din cei 45%, care este actuala țintă”.

GÂNDUL GREEN. Geanin Șerban, director executiv Greenpoint Management, despre piața deșeurilor de ambalaje: „Comportamentul cetățeanului s-a schimbat în pandemie”

În aceeași emisiune, Dan Vardie a vorbit despre piața deșeurilor de ambalaje și cu Geanin Șerban, director executiv Greenpoint Management, care a precizat că, la nivel de societate, nu a existat niciun domeniu care să nu fi fost afectate de pandemie.

La jumătatea lunii martie și aprilie vânzarile la produse au scăzut destul de mult și, inevitabil, cantitățile introduse pe piață. O altă situație a fost o schimbare a comportamentului de consum la nivel de ambalaj. Chiar dacă a scăzut cantitatea de produse vândute, totuși la nivel de ambalaj se observă o schimbare de consum. Comportamentul cetățeanului s-a schimbat. Sticla a crescut, ca și ambalaj. De exemplu, mai multă lume cumpără bere la sticlă decât la draft. Aceste modificări sunt destul de importante”, a precizat acesta.

El a adăugat că, pentru a respecta condițiile impuse de autorități, unii dintre colaboratori și-au diminuat activitatea si chiar au închis, în perioada aprilie-mai, fapt ce s-a simțit în partea de colectare.

Ministrul Mediului, despre măsurile care vor fi implementate anul viitor: „Avem o sarcină dificilă” / „Anul 2021 trebuie să fie și anul investițiilor!”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, susține că în anul 2021 o prioritate fundamentală este închiderea celor 20 de proceduri de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva României.

Tanczos Barna subliniază faptul că anul 2021 trebuie să fie anul investiţiilor pentru sectorul de mediu, ape şi păduri. Oficial a convocat petnru dimineața zilei de marți, 29 decembrie, Şedinţa de Colegiu a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care reuneşte demnitarii şi directorii din minister, precum şi conducerea instituţiilor care funcţionează în subordinea MMAP, informează Ministerul Mediului pe pagina oficială de Facebook.

Avem o sarcină dificilă în anul care urmează, există multe restanțe și așteptările populației sunt foarte mari, de aceea mă bazez pe fiecare dintre dumneavoastră să reușim să ne ridicăm la nivelul acestor așteptări. Din păcate, există nu mai puțin de 20 de proceduri de infringement inițiate de Comisia Europeană împotriva României, aflate în diverse faze, în legătură cu care avem obligația să luăm toate măsurile posibile pentru a le închide. Este o prioritate fundamentală la care trebuie să lucrăm toți, fără excepție. În plus, anul 2021 trebuie să fie și anul investițiilor pentru sectorul de mediu, ape și păduri. Trebuie să actualizăm și să prioritizăm rapid lista de investiții, iar prioritate vor avea, bineînțeles, proiectele care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea poluării aerului, apei și solului, managementul eficient al deșeurilor și combaterea tăierilor ilegale de arbori”, le-a transmis ministrul Barna Tánczos colegilor din Minister.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar